THE SPORTS DOCTOR- Who knows? Take the ultimate LeBron James quiz

Flickr/Keith Allison

With the drama surrounding LeBron James and his upcoming free-agent status becoming more fervent every day, non-NBA-ers might wonder what all the fuss is about. How can one man, an athlete no less, bring a city (Cleveland) to its figurative knees? 

LeBron is a really good basketball player, so what? What's the big deal? Players get traded all the time. It's not as if he's the best player in the game, right? 

What about LeBron James is great enough to bring Jay-Z to Ohio on a regular basis? From easy to the not-so-easy, let's see how much you know.

1. What is LeBron James' nickname?

a. The Great One

b. The Second Coming

c. King James

d. LeBest

2. As great as LeBron is, he's not even the highest player on his team. Shaquille O'Neal's salary is higher that LeBron's by how much?

a. $1 million

b. $5 million

c. $10 million

d. $200,000

3. In terms of salary, LeBron is tied with three other players at $15,779,912. With which of the following players is James not tied?

a. Tracy McGrady

b. Carmelo Anthony

c. Dwayne Wade

d. Chris Bosh

4. Where did LeBron James go to high school?

a. St. Mary-St. Vincent 

b. St. Christopher-St. Vincent

c. St. Thomas Aquinas

d. St. Vincent-St. Mary

5. Where did LeBron go to college?

a. Duke

b. Ohio State

c. Michigan

d. He didn't go to college.

6. The Cleveland Cavaliers selected James as what overall pick in the 2003 draft?

a. First

b. Second

c. Third

d. Fourth

7. How many points did LeBron average per game during his rookie season?

a. 17

b. 20

c. 23

d. 25

8. LeBron James is the youngest NBA player to score 2,000 points in a career. Whose record did he break?

a. Lamar Odom

b. Kobe Bryant

c. Michael Jordan

d. Karl Malone

9. On March 1 of this year, LeBron filed a petition to wear #6 on his uniform next season, saying the number he currently wears should be retired. What is that number? [Try not to look at the photo above–editor.]

a. 1

b. 10

c. 7

d. 23

10. Which team is seen as the frontrunner to lure free agent LeBron from Cleveland?

a. New York Knicks

b. Boston Celtics

c. Orlando Magic

d. Detroit Pistons

e. Any or all of the above

11. Which company signed LeBron to a $90 million endorsement deal before he ever stepped onto a professional basketball court?

a. Adidas

b. Gatorade

c. Nike

d. Under Armour

12. What is the most points LeBron has scored in an NBA game?

a. 41

b. 38

c. 27

d. 56

13. As of 2009-2010, how many triple-doubles has LeBron had in his professional career?

a. 31

b. 34

c. 29

d. 11

14. How many assists has LeBron averaged per game for his career?

a. 2

b. 5

c. 7

d. 9

15. Has LeBron James ever won an NBA championship?

a. Yes

b. No

16. Is LeBron James the greatest basketball player in the game today?

a. Yes

b. No

Answers: 1. C, 2. B, 3. A, 4. D, 5. D, 6. A, 7. B, 8. B, 9. D, 10. E, 11. C, 12. D, 13. B, 14. C. 15. B, 16. Who can say?


Juanita Giles lives in Keysville where she makes videos and updates her Sports Doctor site.