Stats master: Test your World Series smarts

Last weekend, after a very strong start (I thought they would win in six games), the Texas Rangers suffered an epic collapse and lost the World Series for the second year in a row. This year’s series was so good that Game Seven seemed an abrupt end to an underwhelming season, but it’s all over now, and Tony LaRussa can tattoo the word “genius” on his forehead. Here’s a World Series quiz for you to prove you’re also a genius.

1. Which was the first World Series to end with a home run?
a.     1954
b.     1960
c.     1971
d.     1920

2. What team has played in the World Series more than any other team?
a.     Yankees
b.     Dodgers
c.     White Sox
d.     Tigers

3. Who set a record by pitching in seven games of the 1973 World Series?
a.     Catfish Hunter
b.     Darold Knowles
c.     Rollie Fingers
d.     Lefty Grove


4. Which Rangers pitcher is the team’s all-time strikeout leader, with 1,452?
a.    Bobby Witt
b.    Nolan Ryan
c.    Ferguson Jenkins
d.    Charlie Hough

5. Reggie Jackson might have been known as “Mr. October,” but which Brooklyn Dodger hit four home runs in two different World Series?
a.     Roy Campanella
b.     Gil Hodges
c.     Jackie Robinson
d.     Duke Snider

6. Which team swept the Giants in the 1989 World Series, which was postponed a week because of an earthquake?
a.     New York Yankees
b.     Oakland Athletics
c.     Chicago White Sox
d.     Minnesota Twins

7. Who made the only unassisted triple play in World Series history?
a.     Derek Jeter
b.     Pee Wee Reese
c.     Phil Rizzuto
d.     Bill Wambsganns

8. Which was the first World Series to finish in November?
a.     1989
b.     2001
c.     2003
d.     2006

10. Which was the first wild-card team to win the World Series?
a.     Boston Red Sox
b.     Florida Marlins
c.     Arizona Diamond Backs
d.     New York Yankees

10. Who has the most saves in World Series history?
a.     Dennis Eckersly
b.     Rollie Fingers
c.     Goose Gossage
d.     Mariano Rivera

11. Barry Bonds was walked a record number of times during the 2002 World Series. How many?
a.     7
b.    10
c.    13
d.    15

And it may be a little late to mention it, but on Thursday October 27, Virginia beat Miami for the second year in a row. Feeling pretty good about that, I decided to repeat what I wrote about last year’s win. Remember this?

“Now, nearly a week later, having used up an entire year’s allotment of exclamation points, I’m still basking in last Saturday’s glow, but I’m also looking ahead and telling myself it’s okay to criticize a little. It may seem sacrilegious and unappreciative, but the tape of last Saturday’s fourth quarter must be watched, no matter how great the win feels. And thank goodness Mike London has shown himself to be that kind of coach– one who is dedicated to turning that great feeling into a recurring thing through hard work, leadership, high standards and unabashed faith in his team. When Coach London fell to his knees and shed a tear last Saturday, it was because of all the fourth quarters he hadn’t let slide– and he won’t let this one slide, either.

Thanks, Coach.”
~
Quiz answers:1. B, 2. A. 3. B,  4. D, 5. D, 6. B., 7. D, 8. B, 9. B, 10. D, 11. C
~
Juanita lives on a farm in Charlotte County with her husband, son, and many dogs.

Read more on: uva footballworld series